خطرات ریزش نما

خطرات ریزش نما درپی اجرای غیراصولی و سنتی/ تشریح مزایای صنعتی سازی نمای ساختمان/ لزوم تربیت نیروهای متخصص در اجرای نمای خشک :

امروزه ایمنی نمای ساختمان‌های در حال احداث نیز در مجموعه قوانین و مقررات موجود و در شرح وظایف مهندسین ناظر و دستگاه‌های نظارتی مغفول مانده است. در برج ها نیز استفاده از نمای نامناسب و عدم توجه به مسائل ایمنی در اتصال نما به بدنه سازه اصلی به یک بحران تبدیل و موجب شده تا هر روز شاهد وقوع حوادث ناگوار ازجمله گسترش و تشدید حریق و آسیب جانی و مالی به ساکنان و شهروندان باشیم.

بر همین اساس اهمیت ایمنی نمای ساختمان ها اخیرا به قدری زیاد شده که شورای شهر تهران در پروسه بازنگری و تدوین مبحث دوم مقررات ملی ساختمان، خواستار توجه به ایمنی نمای ساختمان ها از سوی وزارت راه و شهرسازی شده است. به طوری که ابتدا قوانین لازم درباره نمای ساختمان ها تدوین شود و سپس دستگاه های نظارتی و سازمان نظام مهندسی این قوانین را الزامی کنند و شهرداری و شورای شهر نیز پیگیر اجرای این مقررات باشند.

حال سوال این است که برای اجرای نمای ساختمان ها چه نوع مصالحی انتخاب مناسب‌تری است و مصالح نوین در این زمینه چقدر می توانند اثرگذار باشند؟

معماری اسلامی ایرانی، هدف معین نظام مهندسی

در همین راستا عضو هیئت مدیره سازمان نظام مهندسی استان البرز یکی از اهداف معین برای سازمان‌های نظام مهندسی را تحقق معماری اسلامی ایرانی دانست و گفت: آجر مایه اصلی معماری اسلامی و ایرانی است و در دوره‌‌های مختلف و در اوایل دهه 50 به صورت سنتی در نمای ساختمان‌ها اجرا می‌شد که به واسطه زمانبر بودن اجرای نمای آجری، معماری امروز از آن بسیار فاصله گرفته است.

اسماعیلی در گفت وگو با «صما» افزود: امروزه نیز اگرچه آجر توسط انبوه‌سازان و تعاونی‌های مسکن زیاد استفاده می‌شود، اما به دلیل اجرای سنتی و با روش تر، اکثرا ریزش می‌کند و ساختمان دچار مشکل می‌شود.

به گفته وی، روش خشک اجرای نما روش کنترل شده ای است و در این روش به دلیل سبک‌سازی و همچنین محاسبات فنی و مهاربندی المان‌های نما، استحکام آن تامین می شود و بالطبع به کیفیت‌ بهتری دست خواهیم یافت.

اسماعیلی عنوان کرد: در اجرای خشک یا صنعتی نما، قطعا کیفیت‌ بالاتر است و نتیجه بهتری حاصل می‌شود و به دلیل امکان استفاده از لایه‌های مختلف عایق‌های حرارتی و صوتی در پشت این سازه‌ها، امکان اجرای مبحث 19 و صرفه‌جویی در مصرف انرژی نیز فراهم است.

وی تاکید کرد: اجرای این تکنیک سرعت اجرا را بسیار بالا می‌برد و صرفه‌جویی در زمان و هزینه را در پی دارد و اگرچه در ابتدای امر تکنیک پرهزینه‌ای است، ولی اگر این تکنیک را به عنوان تکنیک غالب ببینیم، درنهایت ارزان‌قیمت خواهد بود.

وی با اشاره به کمبود تکنسین‌ها و نیروهای متخصص اجرای نما گفت: بالطبع مشکلاتی در بخش اجرای نما داریم و اگر بخش‌های مختلف و جامعه مهندسان بتوانند از روش اجرای خشک حمایت کنند، به نتایج بسیار خوبی در بخش ساخت‌وساز خواهیم رسید.

عضو هیئت مدیره نظام مهندسی البرز همچنین درباره اختلاف قیمت روش اجرای تر و خشک اظهار داشت: خواب سرمایه در سیستم سنتی چندین برابر بالاتر است. هزینه اجرای این دو روش فاصله زیادی با هم ندارد، ضمن اینکه امروز به خاطر هزینه‌های مختلف شامل حمل شن و ماسه، دستمزد کارگران و هزینه‌های پرت، در روش خشک و سنتی باید هزینه فراتری متقبل شویم.

وی با اشاره به مزایای بالای روش مدرن در اجرای نما ادامه داد: در روش سنتی مصالح به سازه نصب می شود، اما در سیستم نمای خشک فاصله بین دیوار و مصالح سیار و باز است و امکان حرکت در گرما و سرما و یا در زمان زلزله بروز را فراهم می کند و از نظر قیمتی این اطمینان را به مصرف‌کننده‌ می دهد که گران‌تر از سیستم اجرای تر یا سنتی نیست.

تحقق کامل صنعتی‌سازی با نماسازی نوین

همچنین عضو هیئت مدیره کانون سراسری انبوه‌سازان با اشاره به اینکه یکی از معضلات ساخت‌وسازهای شهری ریزش نماهای ساختمانی است که ایمنی شهروندان را با مخاطره روبه‌رو کرده است گفت: در زمان حال یکی از اهداف انبوه‌سازان این است که از سنتی‌سازی فاصله گرفته و به سمت صنعتی‌سازی حرکت کنند. چرا که در دنیا روش‌های سنتی در حال منسوخ شدن است و ما نیز باید به دلایل مختلف به سمت صنعتی‌سازی قدم برداریم.

ایرج رهبر در گفت وگو با «صما» با تاکید بر ضرورت استفاده از تکنولوژ‌ی‌های نوین در ساخت‌وسازها افزود: برای صنعتی‌سازی کامل باید به فکر تمام قسمت‌های ساختمان از جمله نمای ساختمان باشیم و در این میان آجرهای سبک به عنوان مصالحی که از گذشته با آن مانوس بوده‌ایم انتخاب خوبی است و منجر به سرعت عمل در اجرا و کیفیت بالای نمای ساختمان می شود.

وی با اشاره به معایب اجرای نمای سنگی در ساختمان ها گفت: اجرای غیراصولی نمای سنگی به مرور زمان و در شرایط جوی متفاوت، موجب رها شدن سنگ می شد و چون استادکاران اسکوپ‌ سنگ را انجام نمی دادند، با نمونه های متعددی از رها شدن و ریزش سنگ‌ها در اثر شرایط جوی مواجه بوده ایم که علاوه بر تحمیل هزینه به مالکان، خطراتی هم به همراه دارد.

رهبر همچنین در پاسخ به اینکه انبوه‌سازان تا چه حد از کاربرد تکنولوژی‌های جدید در نما استقبال می کنند گفت: انبوه سازان برای اجرای ساختمان‌ها با کیفیت عالی و با سرعت عمل بالا و هزینه کمتر، به دنبال تکنولوژی‌های نوین و صنعتی‌سازی هستند.

وی افزود: عمده هزینه ساختمان مربوط به خواب سرمایه است و هر چه ساخت‌وساز سرعت بگیرد، خواب سرمایه‌ و هزینه ساخت‌ کمتر می‌شود. با توجه به تنوع بالای محصولات نوین، می‌توان از آنها برای نما و داخل ساختمان ها استفاده کرد.

رهبر تاکید کرد: ما به هر حال باید صنعتی‌سازی را هدف اصلی خود قرار دهیم و مسئله نیاز کشور و حتی کشورهای اطراف به مسکن، می‌تواند هم از نظر ارزآوری و هم اشتغال و هم معرفی تکنولوژی های تولید داخل به دنیا، برگ برنده‌ای برای کشور باشد.

این انبوه ساز درعین حال با اشارهبه ضرورت استفاده از نیروهای متخصص در اجرای نمای سبک گفت: آموزش نیروهای انسانی فنی و متخصص برای اجرای نماهای سبک، نسبت به استادکاران و هنرمندان سابق، بسیار آسانتر است. برای مثال اگر ما در گذشته برای اجرای سنتی نما به ده استادکار نما نیاز داشتیم، امروز نمای مدرن با یک استادکار و چند شاگرد قابل اجراست و به این ترتیب هم در سرعت عمل و هم نیروی انسانی بسیار صرفه‌جویی می‌شود.